ERASMUS PÁLYÁZAT

Plakátjaink
Plakátjaink

 

A tanulmányút legfőbb célja, hogy elősegítse a közösségfejlesztési folyamatokat, jó gyakorlatok megismerésével, fenntartható tevékenységek adaptálásával, új kezdeményezésekkel gazdagítsa a társadalmiasítási folyamatokat és kapcsolati hálót hozzon létre a küldő és a fogadó intézmények között. Munkánkban fontos szerepet kap a közösségfejlesztés, a kulturális esélyegyenlőség, érdekel bennünket a kulturális intézmények, szervezetek közösségi alapú (társadalmiasított) működtetése.

– egyének szintjén: Pluhár-Schaf Ibolya egyesületi elnök 2 hetes szakmai gyakorlata: vezetői kompetenciák, civil szféra működtetésére irányuló jó tapasztalatok szerzése
Fejlesztendő cél: kapcsolatfelvétel magyarországi és nemzetközi civil szervezetekkel – hagyományőrzés, természetvédelem, közösségépítés téren – tapasztalatok megismerése működés közben és interpretálása, majd megismertetése a lakossággal
– egyének szintjén: Horváth Kata kosárfonó munkatársak kompetenciái – oktatás, műhelymunka kapcsán új módszerek elsajátítása. Fejlesztendő cél: kosárfonó tagunk továbbképzése egy nemzetközileg elismert dán kosárfonó által. Majd a megszerzett tapasztalatok leképezése, átadása itthon, a Boróka-házban.

Horváth Kata egyesületi tagunk kétszer 2 hetet töltene Dániában. A Hjermben élő Anne-Mette mind fonási technikákban, mind tanítási módszertanokban követendő példa. Rendszeresen fogad tanítványokat a világ különböző pontjairól és önmaga képzésén is dolgozik. Horváth Katanak már volt lehetősége részt venni 2018-ban a Hagyományok Háza szervezésében egy 3 napos képzésen, amely nagyon inspiráló volt számára.
A kétszer 2 hét:
1. két hétben: téma, a KOSÁRFONÁS.az eddig megtanult kézműves technikák mellé – az eddig megtanult hagyományos, hajas zöld vesszőből készült kosárfonási technikák mellé új – más technikák elsajátítása. Cél hogy kiegészüljön a tanítási felület: skandináv, más népek fonási technikáival (afrikai, indián). Anne-Mette műhelyében van lehetőség újfajta technikák megismerésére és különleges fűzfavesszőből.
2. két hétben: téma a LAND ART elemek készítése különböző alapanyagokból. Horváth Kata, aki már tapasztalt fonó – nagy méretekben is teremt különböző alkotásokat: kerítés, játszótéri elemek, nagyméretű gömbhinta, több 100 m2-es labirintus-kerítés (Kerekegyháza). A Land Art viszonylag ismeretlen műfaj, azonban nagyon különleges és természetközeli technika, mivel a természet adta anyagok felhasználásával készül – Diósjenőn külön figyelmet érdemel, hiszen a Börzsöny kapuja, a Duna-Ipoly Nemzeti Part bejárata – látogatottsága nagy, turisztikai értéke magas. A Boróka Egyesület székhelyén, Diósjenőn rendelkezünk már egy 200 méteres tanösvénnyel, amelynek kezdőpontja egy fűzkunyhó. Terveink szerint a soron következő nemzetközi felnőtt tábor keretében bővítenénk a fűzből készült kültéri látványelemeket Horváth Kata vezetésével.
Másik cél a közeli jövőben egy Nyitott Műhely kialakítása. (megvalósult péntekenként – a szerző megjegyzése)

 

Pluhár-Schaf Ibolya, egyesületi elnök egyszer két hetet töltene Dániában, a fogadó szervezetnél, és a környékbeli intézmények, civilek látogatásával. Kézműves és felnőtteknek kialakított programokat nyújtó civil szervezetekhez tervezünk látogatásokat, hogy rálátásunk legyen a környéken, Dániában működő hatékony kezdeményezésekről. A nehezen kimozdítható felnőtt lakosság elérése a cél, ezért vizsgáljuk az ottani motivációs tényezőket. Szükség van jól működő példák megtapasztalására, amelyből kiindulva saját helyzetünket elemezve változtatunk, fejlesztünk.

 

hu_HUHungarian