Magunkról

A Boróka Gyermekjóléti Egyesület jelenlegi székhelye Fonyban (Borsod-Abaúj –Zemplén), fióktelepe Diósjenőn (Nógrád) található.

Fonyban a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetése a fő tevékenységünk 2003 óta, Diósjenőn 2014-ben kezdtünk el egy természetvédelmi és hagyományőrző közösségi központot működtetni.

Mi, az egyesület alapítói – főleg tanárok, művészek és orvosok – 2003-ban azzal a közös céllal hoztuk létre az Egyesületet, hogy önkéntes munkával a hátrányos helyzetű gyermekek életminőségének javításáért tegyünk lépéseket.

Székhelyünk – Abaúj-hegyközben – Fonyban saját szálláshellyel és egy műemlék jellegű parasztházzal vonzzuk az érdeklődőket. Önerőből és baráti segítséggel építkeztünk. A tagok elkötelezett munkájával több éve sikeresen működik a szervezet, nyári programokkal. Egyes természetvédelmi és művészeti táborokat kimondottan hátrányos helyzetű, vagy külföldön élő gyerekeknek szerveztünk (Rom Som Alapítvány, Útilapu Hálózat, SCI Hungary szervezetekkel együttműködésben).

Fióktelepet hoztunk létre Diósjenőn 2012-ben, és egy nagy, határon átnyúló természetvédelmi pályázati támogatás (HUSK) segítségével közösségi központ született, egy öreg romos ház felújításával. Létrejött a Boróka-ház, Diósjenőn, a falu központjában, a Szabadság út 62. szám alatt. Egy nagy közösségi térrel és számos minőségi eszközzel ávrjuk a látogatóinkat.

Nyertes pályázatunk címe „HATÁRTALAN TERMÉSZET”, A Börzsöny a Cserhát és az Ipoly-mente természeti értékeinek feltárása, és ezen keresztül a környezettudatosság erősítése Szente, Ipolynyék és Diósjenő térségében.

A projektben résztvevők elkötelezettek a természetvédelem és a környezettudatosság terén. A pályázatban az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítását céloztuk meg, látogatóhelyek, tanösvények, élő kiállítások, segítségével, melyeket természetvédelmi hálózatban kívánunk
bemutatni. Ennek megvalósításához egy közös eszközrendszert alkotunk, melynek főbb elemei a tanösvények és a bemutatóközpontok.

Amivel rendelkezik Egyesületünk:

● 140 m2-es Természetvédelmi bemutatóközpont, foglalkoztató térrel, interaktív eszközökkel. A vályogház felújításánál a helyi építészeti hagyományokat részesítettük előnyben, hogy megmutathassuk az ember példaértékű együttélését a természettel.

● Gumikerekes kisvasúti jármű a természetvédelmi hálózat kialakításához.

Céljaink és küldetésünk

Mi jött létre?

Szente Község Önkormányzata: 
 • Természetvédelmi tanösvény rendszer, megfelelő túraútvonal kialakítással, korszerű berendezésekkel.
 • Falusi gazdálkodás bemutatására szolgáló tájház és parasztporta kialakításánál a helyi építészeti hagyományokkal dolgoztunk,
 • Kiállítótér kialakítása bemutatóteremmel és előadóteremmel.
 • Gyakorlati bemutatóhely létesítése az insitu, és ex situ génmegőrzési programok megismertetésére (fekete nyár és szőlőfajták).

Ipolynyék Község Önkormányzata / Obec Vinica:

 • Természetvédelmi tanösvény fejlesztése, túraútvonal kialakítással, megfelelő korszerű eszközökkel felszerelve (kilátó-torony, információs táblák, pihenőhelyek, hidak).
BORÓKA Gyermekjóléti Egyesület – Diósjenő

Egyesületünk 2014. májusa óta az alábbi tevékenységekkel gazdagítja az itt élők mindennapjait:

HAGYOMÁNYőrzés:

 • Végh József Magyar Kultúra Lovagja előadássorozata (néprajz)
 • hagyományos technikák, építészeti módok bemutatása – vályog, kemenceépítés (helyi népművészek, Vass Zoltán Értékmentő Alapítvány)

TERMÉSZETvédelem:

 • 200 méteres mini tanösvény táblákkal, kilátóval (6 állomás, védett fajok bemutatása)
 • kisvasúttal a Börzsönyben (túrák szervezése – MME, Szabadidőpark)
 • gyógynövény-tanfolyam

KÖZÖSSÉGépítés:

 • helyi kezdeményezéseknek adunk teret – BABA-MAMA klub, ölbéli játékok tanítása,
 • Útibeszámolók, koncertek, vetítések szervezése rendszeresen.

Diósjenőnek nincs művelődési háza, mindössze két kis tanteremnyi IKSZTje egy 3000 fős településre.

Célunk 2014-től egy új közösségi tér kialakítása a Börzsönyben is, – Diósjenőn – ahol folyamatosan bővülő programokkal várjuk a lakosság mellett a környékbelieket és az ország egész területén élő túrázni és tanuló vágyó családokat!