Magunkról

A Boróka Gyermekjóléti Egyesület jelenlegi székhelye Fonyban (Borsod-Abaúj –Zemplén), fióktelepe Diósjenőn (Nógrád) található.

Fonyban a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetése a fő tevékenységünk 2003 óta, Diósjenőn egy természetvédelmi és hagyományőrző közösségi központot működtetünk 2014 óta, egy határon átnyúló nyertes pályázat eredményeként.

Fonyban a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetése a fő tevékenységünk 2003 óta, Diósjenőn egy természetvédelmi és hagyományőrző közösségi központot működtetünk 2014 óta, egy határon átnyúló nyertes pályázat eredményeként.

Mi, – az egyesület alapítói – (főleg tanárok, művészek és orvosok) 2003-ban azzal a közös céllal hoztuk létre az Egyesületet, hogy önkéntes munkával a hátrányos helyzetű gyermekek életminőségének javításáért tegyünk lépéseket.

Székhelyünk – Abaúj-hegyközben – Fonyban van jelenleg is, ahol saját szálláshellyel és egy műemlék jellegű parasztházzal vonzzuk az érdeklődőket. Önerőből és baráti segítséggel építkeztünk, A tagok elkötelezett munkájával több éve sikeresen működik a szervezet Fonyban, nyári programokkal. Egyes természetvédelmi és művészeti táborokat kimondottan hátrányos helyzetű, vagy külföldön élő gyerekeknek szerveztünk (Rom Som Alapítvány, Útilapu Hálózat, SCI Hungary szervezetekkel együttműködésben).

Fióktelepet hoztunk létre Diósjenőn 2012-ben, és egy nagy, határon átnyúló természetvédelmi pályázati támogatás (HUSK) segítségével közösségi központ született, egy öreg romos ház felújításával. Nem kevés munkával és sok tanulsággal járt ez a pályázati folyamat, de reméljük, hogy a végeredmény mindannyiunk megelégedésére szolgál majd. Létrejött az úgynevezett Boróka-ház, Diósjenőn, a falu központjában egy nagy közösségi térrel és számos minőségi eszközzel.

A nyertes pályázatunk címe „HATÁRTALAN TERMÉSZET”, A Börzsöny a Cserhát és az Ipoly-mente természeti értékeinek feltárása, és ezen keresztül a környezettudatosság erősítése Szente, Ipolynyék és Diósjenő térségében.

Amivel rendelkezik Egyesületünk:

● 140 m2-es Természetvédelmi bemutatóközpont, foglalkoztató térrel, interaktív eszközökkel. A vályogház felújításánál a helyi építészeti hagyományokat részesítettük előnyben, hogy megmutathassuk az ember példaértékű együttélését a természettel.

● Gumikerekes kisvasúti jármű.

Céljaink és küldetésünk

Mi, az alapítók (főleg tanárok, művészek és orvosok) 2003-ban azzal a közös céllal hoztuk létre az Egyesületet, hogy önkéntes munkával a hátrányos helyzetű gyermekek életminőségének javításáért tegyünk lépéseket. Akkor még messze voltunk Diósjenőtől: Debrecen – Miskolc vonalon mozogtunk, az ország keleti fertályán. Székhelyünk – Abaúj-hegyközben – Fonyban van jelenleg is, ahol saját szálláshellyel és egy műemlék jellegű parasztházzal vonzzuk az érdeklődőket. Önerőből és baráti segítséggel építkeztünk, 2003 óta pár hazai működési pályázaton kívül más lehetőségünk nem adódott. A tagok elkötelezett munkájával több éve sikeresen működik a szervezet Fonyban, nyári programokkal. Egyes természetvédelmi és művészeti táborokat kimondottan hátrányos helyzetű, vagy külföldön élő gyerekeknek szerveztünk (Rom Som Alapítvány, Útilapu Hálózat, SCI Hungary szervezetekkel  együttműködésben). A fonyi központ alapvetően csak szálláshely, ehhez képest Diósjenőn rendelkezünk egy nagy közösségi térrel és számos minőségi eszközzel! 
Fióktelepet hoztunk létre Diósjenőn, és egy nagy pályázati támogatás (HUSK) segítségével közösségi központot született, egy öreg romos ház felújításával. Nem kevés munkával és sok tanulsággal járt ez a pályázati folyamat, de reméljük, hogy a végeredmény mindannyiunk egelégedésére szolgál majd. Bizonyára láttátok, vagy látogattátok már az úgynevezett Boróka-házat, a Szabadság út 62. szám alatt.
 
A pályázatról: „HATÁRTALAN TERMÉSZET” című, HUSK-1101/2.2.1/0357 azonosítószámú nyertes projektünk rövid bemutatása:
hivatalos címe: A Börzsöny a Cserhát és az Ipoly-mente természeti értékeinek feltárása, és ezen keresztül a környezettudatosság erősítése Szente, Ipolynyék és Diósjenő térségében
 
A projektben résztvevők elkötelezettek a természetvédelem és a környezettudatosság terén. A pályázatban az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítását céloztuk meg, látogatóhelyek, tanösvények, élő kiállítások, segítségével, melyeket természetvédelmi hálózatban kívánunk 
bemutatni. Ennek megvalósításához egy közös eszközrendszert alkotunk, melynek főbb elemei a tanösvények és a bemutatóközpontok.
 

Mi jött létre?

Szente Község Önkormányzata: 
 • Természetvédelmi tanösvény rendszer, megfelelő túraútvonal kialakítással, korszerű berendezésekkel. 
 • Falusi gazdálkodás bemutatására szolgáló tájház és parasztporta kialakításánál a helyi építészeti hagyományokkal dolgoztunk,
 • Kiállítótér kialakítása bemutatóteremmel és előadóteremmel.
 • Gyakorlati bemutatóhely létesítése az insitu, és ex situ génmegőrzési programok megismertetésére (fekete nyár és szőlőfajták).

Ipolynyék Község Önkormányzata / Obec Vinica:

 • Természetvédelmi tanösvény fejlesztése, túraútvonal kialakítással, megfelelő korszerű eszközökkel felszerelve (kilátó-torony, információs táblák, pihenőhelyek, hidak).
 
BORÓKA Gyermekjóléti Egyesület – Diósjenő
 • Természetvédelmi bemutatóközpont, foglalkoztató térrel, interaktív eszközökkel. A vályogház felújításánál a helyi építészeti hagyományokat részesítettük előnyben, hogy autentikusan mutathassuk meg az ember példaértékű együttélését a természettel.
 • Gumikerekes kisvasúti jármű a természetvédelmi hálózat kialakításához.

Egyesületünk 2014. májusa óta az alábbi tevékenységekkel gazdagítja az itt élők mindennapjait:

HAGYOMÁNYőrzés:

 • Végh József Magyar Kultúra Lovagja előadássorozata (néprajz)
 • hagyományos technikák, építészeti módok bemutatása – vályog, kemenceépítés (helyi népművészek, Vass Zoltán Értékmentő Alapítvány)

TERMÉSZETvédelem:

 • 200 méteres mini tanösvény táblákkal, kilátóval (6 állomás, védett fajok bemutatása)
 • kisvasúttal a Börzsönyben (túrák szervezése – MME, Szabadidőpark)
 • gyógynövény-tanfolyam

KÖZÖSSÉGépítés:

 • helyi kezdeményezéseknek adunk teret – BABA-MAMA klub, ölbéli játékok tanítása,
 • Útibeszámolók, koncertek, vetítések szervezése rendszeresen.

Diósjenőnek nincs művelődési háza, mindössze két kis tanteremnyi IKSZTje egy 3000 fős településre.

Célunk 2014-től egy új közösségi tér kialakítása a Börzsönyben is, – Diósjenőn – ahol folyamatosan bővülő programokkal várjuk a lakosság mellett a környékbelieket és az ország egész területén élő túrázni és tanuló vágyó családokat!